^Do Góry
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5 foto6

Miejskie Przedszkole nr3

Termin konsultacji

Indywidualne konsultacje Rodziców z Nauczycielami  (prosimy o wcześniejsze uzgodnienie terminu)

Login Form

 Godło

Jadłospis

JADŁOSPIS

26.10.2020 (poniedziałek)

Śniadanie I

Chleb pasterski (m. pszenna, m. żytnia) z masłem pietruszkowym, szynka wiejska tradycyjna, ogórek zielony, rzodkiewka, rukola, bawarka (napar z herbaty, mleko)

Śniadanie II

Mandarynka

Obiad

Zupa grysikowa (seler) z jarzynami na wywarze mięsnym, zielona pietruszka, pierogi leniwe (m. pszenna, jajka, ser biały), surówka z marchewki i jabłka, kompot wieloowocowy

Podwieczorek

Drożdżówka (m. pszenna, jajka), kakao z mlekiem, melon

27.10.2020 (wtorek)

Śniadanie I

Chleb domowy (m. pszenna, m. żytnia) z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, pomidor, ogórek małosolny, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem

Śniadanie II

Khaki

Obiad

Zupa koperkowa (seler, śmietana 12%) z makaronem świderki (m. pszenna, jajka) na wywarze mięsno – jarzynowym, ziemniaki, paprykarz drobiowy, surówka z czerwonej kapusty z cebulką, kompot wiśniowy

Podwieczorek

Kurczak z ryżem, papryką i ogórkiem kiszonym (jajka), bułka graham ( m. pszenna, m. żytnia) z masłem, herbata z żurawiną

28.10.2020 (środa)

Śniadanie I

Chleb orkiszowy (m. pszenna, m. żytnia) z masłem, indyk z Bobrownik, sałata lodowa, papryka świeża kolorowa, bawarka (napar z herbaty, mleko)

Śniadanie II

Pomidor koktajlowy

Obiad

Krem brokułowy (seler) z groszkiem ptysiowym (m. pszenna, jajka) na wywarze mięsno – jarzynowym, fasolka po bretońsku (m. pszenna), pieczywo (m. pszenna, m. żytnia),sok marchewkowy 100%

Podwieczorek

Sałatka owocowa z jogurtem greckim i bakaliami (orzechy włoskie), chrupki kukurydziane, herbata

z miodem i cytryną

29.10.2020 (czwartek)

Śniadanie I

Chleb Geparda (m. pszenna, m. żytnia) z masłem, ser żółty Radamer, rzodkiewka, zielona cebulka, ogórek kiszony, herbata z dzikiej róży z imbirem

Śniadanie II

Nektarynka

Obiad

Zupa pieczarkowa (seler, śmietana 12%) z tartym ciastem (m. pszenna, jajka) na wywarze mięsno – warzywnym,

zielona pietruszka, kasza jęczmienna, gulasz wieprzowy (m. pszenna), surówka z ogórków kiszonych z papryką czerwoną, kompot wieloowocowy

Podwieczorek

Ciepłe lody - deser z twarogu z truskawkami, wafel naturalny (m. pszenna, m. żytnia), kiwi

30.10.2020 (piątek)

Śniadanie I

Płatki kukurydziane z mlekiem, bułka ziarnista (m. pszenna, m. żytnia) z masłem, powidło śliwkowe

Śniadanie II

Gruszka

Obiad

Zupa z fasoli szparagowej (seler, śmietana 12%) z makaronem świderki (m. pszenna, jajka) na wywarze mięsno – warzywnym, zielona pietruszka, pulpety z ryby Miruny (jajka, m. pszenna), sos pomidorowy (m. pszenna, śmietana 12%), surówka z białej kapusty z marchewką jabłkiem i szczypiorkiem, kompot porzeczkowy

Podwieczorek

Chleb staropolski (m. pszenna, m. żytnia) z masłem, pasztet z pieca, pomidor, ogórek zielony, szczypiorek, bawarka (napar z herbaty, mleko)

Produkty zapisane pogrubioną i pochyłą czcionką zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 25 października 2011 r. (nr 1169/2011 – zał. Nr II do zarządzenia) zawierają substancje lub są nazwami produktów wywołujących alergię lub reakcję nietolerancji.

Jadłospis może zostać zmieniony z powodu braku lub nagłego wzrostu ceny wybranego produktu. W ciągu dnia dodatkowo na życzenie każdego dziecka podawane są napoje (woda mineralna, kompot, herbata). Różnego rodzaju ciasta, naleśniki, pierogi, sałatki, surówki, pasty, budyń, kisiel to wyrób własny.

Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji:

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany

hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

  1. syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę,
  2. maltodekstryn na bazie pszenicy,
  3. syropów glukozowych na bazie jęczmienia,
  4. zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
  5. żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy,
  6. żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina,
  7. całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego,
  8. mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego,
  9. fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego,
  10. estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.
  11. serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
  1. Skorupiaki i produkty pochodne,
  2. Jaja i produkty pochodne,
  3. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
  1. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
  2. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
  1. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
  1. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis l.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinensis(Wangenh.)K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queenslana (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
  2. Seler i produkty pochodne,
  3. Gorczyca i produkty pochodne,
  4. Nasiona sezamu i produkty pochodne,
  5. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców,
  6. Łubin i produkty pochodne,
  7. Mięczaki i produkty pochodne.

         W/w wykaz jest zgodny z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 25 października 2011 r.(nr 1169/2011 – zał. nr II do zarządzenia) w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności oraz Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych.

(Dz.U. z 2014r. poz 669, z póżn. zm).

 

 

Copyright 2013  Miejskie Przedszkole nr 3