^Do Góry
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5 foto6

Miejskie Przedszkole nr3

Termin konsultacji

Indywidualne konsultacje Rodziców z Nauczycielami  (prosimy o wcześniejsze uzgodnienie terminu)

Login Form

 Godło

Jadłospis

JADŁOSPIS

12.10.2020 (poniedziałek)

Śniadanie I

Chleb domowy (m. pszenna, m. żytnia) z masłem, szynka swojska, ogórek zielony, papryka świeża czerwona, sałata lodowa, bawarka (napar z herbaty, mleko)

Śniadanie II

Ananas

Obiad

Zupa jarzynowa (seler, m. pszenna) z ziemniakami na wywarze mięsnym, zielona pietruszka, ryż z jogurtem naturalnym i malinami, naturalny sok jabłkowy

Podwieczorek

Chleb graham (m. pszenna, m. żytnia) z masłem, pasta z ser żółtego z jajkiem, rzodkiewka, ogórek małosolny, szczypiorek, herbata z cytryną

13.10.2020 (wtorek)

Śniadanie I

Bułka razowa (m. pszenna, m. żytnia) z masłem, dżem brzoskwiniowy 100%, płatki owsiane z mlekiem

Śniadanie II

Rzodkiewka

Obiad

Zupa grysikowa (seler) na kurczaku z zieloną pietruszką, ziemniaki, koper, bitki wieprzowe w sosie własnym (m. pszenna), surówka z czerwonych buraków z ogórkiem małosolnym i cebulką,

kompot wieloowocowy

Podwieczorek

Chleb słonecznikowy (m. pszenna, m. żytnia) z masłem, kiełbasa krakowska podsuszana, pomidor, papryka żółta, kiełki warzywne, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem

14.10.2020 (środa)

Śniadanie I

Chleb orkiszowy (m. pszenna, m. żytnia) z masłem, pasztet z cielęciną, sałata zielona, rzodkiewka, kalarepa, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem

Śniadanie II

Jabłko

Obiad

Zupa ogórkowa (seler, śmietana 12%) z ryżem na wywarze mięsno – warzywnym, zielona pietruszka, pierogi (m. pszenna, jajka) z mięsem i kapustą, surówka z marchewki i selera, kompot agrestowy

Podwieczorek

Ciepłe lody – deser z twarogu z truskawkami - wyrób własny, wafelek naturalny (m. pszenna), kiwi

15.10.2020 (czwartek)

Śniadanie I

Chleb pasterski (m. pszenna, m. żytnia) z masłem, pasta z Łososia, papryka świeża kolorowa, szczypiorek, herbata z żurawiną i imbirem

Śniadanie II

Mango

Obiad

Zupa brokułowa (seler, śmietana 12%) z makaronem kolanka (m. pszenna, jajka) na wywarze mięsno – jarzynowym, zielona pietruszka, kasza gryczana, pulpety drobiowe ( m. pszenna, jajka), sos pomidorowy, (śmietana 12%, m. pszenna), fasola szparagowa z masłem i bułką tartą (m. pszenna, m. żytnia), kompot wieloowocowy

Podwieczorek

Budyń śmietankowy (jajka, mleko)– wyrób własny, mus porzeczkowy, pałki kukurydziane, banan

16.10.2020 (piątek)

Śniadanie I

Chleb staropolski (m. pszenna, m. żytnia), polędwica z indyka, pomidor malinowy, ogórek zielony, sałata rukola, herbata z hibiskusa z cytryną

Śniadanie II

Maślanka z borówkami

Obiad

Krem z cukinii (seler, m. pszenna) z grzankami (m. pszenna, m. żytnia) na wywarze z kurczaka z warzywami, zielona pietruszka, ziemniaki, koper, filet z Miruny panierowany ( m. pszenna, jajka), surówka z włoskiej kapusty

z marchewką, jabłkiem i szczypiorkiem, kompot truskawkowy

Podwieczorek

Chałka z masłem, kakao z mlekiem, gruszka

Produkty zapisane pogrubioną i pochyłą czcionką zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 25 października 2011 r. (nr 1169/2011 – zał. Nr II do zarządzenia) zawierają substancje lub są nazwami produktów wywołujących alergię lub reakcję nietolerancji.

Jadłospis może zostać zmieniony z powodu braku lub nagłego wzrostu ceny wybranego produktu. W ciągu dnia dodatkowo na życzenie każdego dziecka podawane są napoje (woda mineralna, kompot, herbata). Różnego rodzaju ciasta, naleśniki, pierogi, sałatki, surówki, pasty, budyń, kisiel to wyrób własny.

Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji:

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany

hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

  1. syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę,
  2. maltodekstryn na bazie pszenicy,
  3. syropów glukozowych na bazie jęczmienia,
  4. zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
  5. żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy,
  6. żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina,
  7. całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego,
  8. mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego,
  9. fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego,
  10. estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.
  11. serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
  1. Skorupiaki i produkty pochodne,
  2. Jaja i produkty pochodne,
  3. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
  1. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
  2. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
  1. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
  1. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis l.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinensis(Wangenh.)K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queenslana (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
  2. Seler i produkty pochodne,
  3. Gorczyca i produkty pochodne,
  4. Nasiona sezamu i produkty pochodne,
  5. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców,
  6. Łubin i produkty pochodne,
  7. Mięczaki i produkty pochodne.

         W/w wykaz jest zgodny z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 25 października 2011 r.(nr 1169/2011 – zał. nr II do zarządzenia) w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności oraz Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych.

(Dz.U. z 2014r. poz 669, z póżn. zm).

 

 

Copyright 2013  Miejskie Przedszkole nr 3